stadsprijs geraardsbergen

oudste kermiskoers
van Belgie

Hoe het begon...

Van Stadsprijs

tot

Muur Classic

Geraardsbergen heeft wat met wielrennen. De stad mag zich de bakermat van de kermiskoersen noemen. Hier werd meer dan honderd jaar geleden de eerste kermiskoers van het land gereden. Dik een eeuw later is koers nog springlevend in Geraardsbergen. De Stadsprijs voor wielerprofs kleurde 104 edities lang mee de kermisweek. Mathieu van der Poel sloot als laatste winnaar de fraaie erelijst af, nu is het aan de Muur Classic om de lange koerstraditie voort te zetten.


Het was de wens van het Sportverbond dat de oudste kermiskoers van het land zou kunnen uitgroeien naar UCI-niveau, zoals ook in het boek ‘100 joar kerremeskoers in Giesbaargen’ werd geopperd. Het stadsbestuur had er oren naar en zette samen met een enthousiaste werkgroep de schouders onder een nieuw wielerproject als volwaardige opvolger van de Stadsprijs: de Muur Classic.


Dat Geraardsbergen koers ademt hoeft niet te verwonderen. Daarvoor is ook een grillige kasseirug, die zich tegen de flank van de Oudenberg steil optrekt naar de Oudenbergkapel, mee verantwoordelijk. De Muur van Geraardsbergen kreeg iconische allure in binnen- en buitenland, de Muur Classic zet het beroemde wielermonument centraal. Eerst als UCI 1.2-wedstrijd, vervolgens als 1.1, het ultieme doel.


Hoewel de nieuwe wedstrijd een ander karakter krijgt dan zijn voorganger, met grote aanvangsronde aangevuld met lokale ronden en passages over Muur en Bosberg, blijft de Muur Classic ook trouw aan de volkse ingrediënten die de Stadsprijs populair maakte bij renners en publiek. Koers is beleving, ontmoeting, ontspanning, sfeer; de Muur Classic wil op deze succesformule verder bouwen.


Op woensdag 30 augustus 2023 wordt het startschot gegeven van de eerste Muur Classic. De finish ligt niet langer midden het historisch decor van de Markt, waar de Stadsprijs thuis was, maar een verdieping hoger, op de top van de befaamde Vesten. De slotklim staat borg voor een boeiende finale, zoals dat op de Vesten al meermaals het geval was.


Een reden extra om de afspraak met de Muur Classic Geraardsbergen niet te missen!

Hoe het begon
De winnaars...
De winnaars
Laatste winnaar

Mathieu Van der Poel

Deze zal deugd doen: Mathieu van der Poel wint allerlaatste Stadsprijs van Geraardsbergen, zijn eerste zege sinds de Giro

De 27-jarige Nederlander haalde het in deze profkoers op de nationale kalender ruim afgescheiden, voor zijn oudere broer en teamgenoot David van der Poel, die op zijn beurt Bart Lemmen achter zich liet. Het podium kleurde dus helemaal oranje. Elias Van Breussegem legde beslag op de  vierde plaats.

Mathieu van der Poel maakte dus zijn favorietenrol meer dan waar in deze laatste editie van de Stadsprijs van Geraardsbergen. De organisatoren konden zich geen mooiere afsluiter van hun erelijst wensen. In Geraardsbergen is men bezig aan een nieuw project, een nieuwe koers die gaat figureren op de UCI-kalender en waarin de mythische Muur van Geraardsbergen zeker zou in opgenomen worden. Over deze Stadsprijs, als profkoers op de nationale kalender, wordt definitief een kruis gemaakt.  

Laatste winnaar
PARTNERS

Follow Us

CONTACT US:

Lokaal bestuur Geraardsbergen
Weverijstraat 20, 9500 Geraardsbergen


Dienst evenementen en uitbating infrastructuur
Tel.: 0032 54 43 44 09
E-mail.: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Newsletter

Smart Energy Systems Muur Classic

is een organisatie van

Lokaal bestuur Geraardsbergen
Weverijstraat 20, 9500 Geraardsbergen

©muurclassic 2021 Powered by YOOtheme.